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To be eligible to enroll in a Qualified Health Plan (QHP) through the Marketplace, an applicant 
must meet the three requirements outlined in 45 C.F.R. § 155.305(a): 1) be a resident of the 
service area of the Exchange; 2) be a U.S. Citizen, U.S. National, or a lawfully present non-
citizen; and 3) not be incarcerated, other than incarceration pending the disposition of charges. 
An applicant who meets these three requirements is considered a qualified individual (QI) and is 
eligible for coverage through the Marketplace.   

A QI may only enroll in a QHP through the Marketplace during the Marketplace Annual Open 
Enrollment Period or a Special Enrollment Period. Special Enrollment Periods are provided 
when a QI or his or her dependent experiences a qualifying event.  As provided at 45 CFR § 
155.420(d)(7), if a QI or his or her dependent gains access to new QHPs as a result of a 
permanent move, he or she (or his or her dependent) may qualify for a Special Enrollment Period 
to enroll in or change QHPs. Throughout this document, the Special Enrollment Period 
authorized by § 155.420(d)(7) will be referred to as the “Permanent Move S E P”.  
These FAQs provide guidance on the Marketplace residency requirement and eligibility for the 
Permanent Move S E P.  

General Residency Requirement for Marketplace Coverage 

Q1. What is the residency requirement for adults age 21 and over seeking Marketplace 
coverage? 

In order to be eligible for Marketplace coverage, an individual must meet certain residency 
requirements described in 45 C.F.R. § 155.305(a)(3). In general, an adult age 21 or over is a 
resident of the “service area of the Exchange”1: 

• (1) where he or she is living; and
• (2) where he or she “intends to reside”2 (including without a fixed address); or where he

r she has entered into a job commitment or is looking for a job (whether or not currently
mployed). 

o  
e

1 See Question 2 for a definition of “service area of the Exchange.”
2  See Question 3 for a definition of “intends to reside”  
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A separate Marketplace residency standard applies to individuals age 21 years or older who are 
living in an institution, incapable of indicating intent, or receiving an optional State 
supplementary payment. For more information, see 45 C.F.R. § 155.305 and 42 C.F.R. § 
435.403. 
 
Q2. What does “service area of the Exchange” mean?   
 
In general, “service area of the Exchange” means the State in which the Exchange operates. The 
Marketplace uses the term “service area of the Exchange” in its regulations to account for 
Marketplaces that may not exist in an entire state or that exist across state lines.  It also accounts 
for situations in which a Federally-facilitated Exchange operates in a State. Because all 
Marketplaces currently operate on a state-wide basis, and not across or within state lines, the 
Marketplace residency standard can be understood to create a state-based residency requirement.  
 
Q3. What does “intends to reside” mean? 
 
For the purposes of § 155.305(a),”intends to reside” means that an applicant has a present intent 
to reside where he or she is living, and intends to remain in the Exchange service area where he 
or she is seeking coverage. 
  
Individuals visiting an Exchange service area for a transitory purpose, for example, to attend to a 
business matter, obtain medical care, or for personal pleasure, do not have a present intent to 
reside, and do not meet the residency requirement for Marketplace coverage for the Marketplace 
service area they are visiting.   
 
Certain individuals who cannot indicate intent, such as children, can establish residency without 
showing intent to reside. For more information, see Questions 1 and 4 as well as 45 C.F.R. § 
155.305(a)(3) and 42 C.F.R. § 435.403. 
 
Q4. What is the residency requirement for children under age 21 seeking Marketplace 
coverage? 
 
For most individuals under the age of 21, the service area of the Exchange for the purposes of 
determining residency is: 

• where the individual resides (including without a fixed address); or 
• the residence of a parent or caretaker with whom the individual resides, consistent with 

the standard described in Question 1. 

A separate Marketplace residency standard applies to individuals under the age of 21 who are 
living in an institution, receiving Federal payments for foster care or adoption assistance under 
title IV-E of the Social Security Act, receiving an optional State supplementary payment, or are 
emancipated.  More information on these standards can be found at 45 C.F.R. § 155.305 and 42 
C.F.R. § 435.403. 
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Q5. Does an individual over the age of 21 who is capable of indicating intent and is 
receiving medical treatment out of state at an inpatient hospital or similar medical facility 
meet the residency requirement in the Exchange service area where he or she is receiving 
care? 
 
No, such an individual does not meet the residency requirement by virtue of receiving inpatient 
medical treatment or similar medical treatment in the service area of an Exchange. (They may 
otherwise meet the residency requirement by meeting the standards described in Questions 1 and 
4.)  Individuals receiving inpatient medical treatment do not have the present intent to reside in 
the medical facility; they are visiting for the purposes of medical treatment and do not meet the 
Marketplace residency requirement by reason of their visit to receive treatment.   
 
Q6. Can Individuals residing in the U.S. Territories meet the residency requirements for 
Marketplace coverage? 
 
Although individuals from the territories are often U.S. Citizens or U.S. Nationals, a resident of a 
U.S. Territory does not meet Marketplace residency requirements while he or she is residing in 
the Territory. This is because, at the time of this publication, no U.S. Territories have opted to 
establish a Marketplace; instead, they have used specially designated funds to expand Medicaid 
to their residents.  
 
An individual from the U.S. Territories who is residing in a U.S. state or the District of Colombia 
may meet the Marketplace residency requirements as outlined Questions 1 and 4.  
 
Q7. Is there a waiting period before an individual can become a resident? 
 
No, there is no waiting period associated with the residency requirement. 
 

Marketplace Residency, Moving, and Transient Populations  
 

Q8. If an individual moves, does his or her residence change for the purposes of 
Marketplace coverage? 
 
If an individual moves to a new Exchange service area (i.e. state) and meets the requirements in 
45 C.F.R. § 155.305(a)(3)—as explained in Questions 1 and 4 above—with respect to the new 
location, then the individual will meet the Marketplace residency requirement in the new 
location.   
 
Enrolled Marketplace consumers must report any and all moves to the Marketplace within 30 
days by calling the Marketplace Call Center at 1-800-318-2596 (TTY:1-855-889-4325) or by 
visiting HealthCare.gov, logging in, and selecting “report a life change” from the menu on the 
left. The individual should provide his or her new address in the “Get Started” section of the 
application. The Marketplace will determine if the move resulted in a change of residence for the 
purposes of Marketplace eligibility and whether the consumer is eligible for a Marketplace plan 
for the Exchange service area in which he or she is seeking coverage.   
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Q9. Does an individual’s residence change when he or she leaves an Exchange service area 
temporarily?  
 
No. An individual who leaves an Exchange service area temporarily with intent to return to the 
original Exchange service area continues to be a resident for the purposes of Marketplace 
coverage during the temporary absence.  
 
Q10. If an individual lives in one Exchange service area but works in another, where is the 
individual’s residence for the purposes of Marketplace coverage? 
 
It depends. An individual can establish residency in more than one service area, as long at the 
appropriate residency standard is met (see Questions 1 and 4).   
 
An individual, such as a seasonal farmworker, who lives and works in one service area but 
maintains a home in another service area where he or she lives other than during the seasonal 
employment, can establish residency in either or both services areas (i.e., states). In contrast, an 
individual who does not live in the service area where he or she works (for example, an 
employee who crosses state lines daily for work) does not meet the residency requirement in the 
state of employment.  
 
An individual who establishes residency in more than one service area is eligible to enroll in a 
QHP through the Marketplace in either or both locations (if all other eligibility criteria are met).  
 
Q11. If an individual travels between homes in different Exchange services areas 
throughout the year, where is an individual’s residence for the purposes of Marketplace 
coverage? 
 
If an individual leaves his or her primary home to visit a secondary home for a short duration, the 
departure will be considered a temporary absence, and the individual will remain a resident of 
the service area of the primary home.  During that time, the individual will not have an “intent to 
reside” in the location of the secondary home and will not meet the Marketplace residency 
standard for that location.  
 
In contrast, if an individual has two primary homes where he or she spends time for an entire 
season or other long period of time, then the individual may live and intend to reside in both 
locations. In such situations, the individual may establish residency in either or both locations.   
 

Permanent Move S E P 
 

Q12. How does someone qualify for the Permanent Move S E P to enroll in a QHP or change 
their enrollment in a QHP?  
 
To qualify for the Permanent Move S E P under 45 C.F.R. § 155.420(d)(7), a QI or his or her 
dependent must gain access to new QHPs as a result of a permanent move.  
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For the purposes of qualifying for this S E P, a move is considered permanent if a QI (or his or her 
dependents) moves and meets the Marketplace residency requirement—as described in 
Questions 1 and 4 with respect to a new location. An individual who moves to a new location 
temporarily without an intent to reside there or otherwise meeting the Marketplace residency 
requirement, including for personal pleasure or to obtain medical care, does not qualify for the 
Permanent Move S E P.  
 
Similarly, an individual who moves permanently, but does not gain access to new QHPs as a 
result of the move, would not qualify for the Permanent Move S E P. For example, this may occur 
if an individual permanently moves within the same apartment building, neighborhood, town, or 
county, depending on the QHPs offered in the individual’s service area.  
 
Q13. Can an individual who meets the residency requirement in more than one location 
qualify for the Permanent Move S E P? 
 
As described in Question 10, in limited circumstances an individual may meet the residency 
requirement in more than one location. Such individuals may qualify for the Permanent Move S E 
P to enroll in or change plans when they move between Marketplace residences, but they should 
consider whether they would benefit more from enrolling in a QHP that offers a national 
provider network or out-of-network coverage instead.   
 
Q14. Can an individual who moves to an inpatient hospital or similar medical facility to 
receive medical treatment qualify for the Permanent Move S E P? 
 
No, an individual who moves to an inpatient hospital or similar medical facility to receive 
medical treatment is not eligible for the Permanent Move S E P because such an individual does 
not meet the Marketplace residency requirement with respect to the inpatient hospital or similar 
medical facility.  
 
Q15. How should individuals report a permanent move to the Marketplace?  
 
An individual who moves must report the move to the Marketplace within 30 days of the move 
by calling the Marketplace Call Center at 1-800-318-2596 (TTY:1-855-889-4325) or by visiting 
HealthCare.gov, logging in, and selecting “report a life change” from the menu on the left. The 
individual should provide his or her new address in the “Get Started” section of the application 
as described in Question 8.  
 
To be evaluated for the Permanent Move S E P, the individual should answer the application 
question that asks if anybody on the application recently moved and, if so, enter the date of the 
move. The Marketplace will use this information to determine if the individual is eligible for an  
S E P as a result of the permanent move. An individual may be eligible for the Permanent Move  
S E P for 60 days from the date of the move. Beginning January 1, 2017 (or earlier at the option of 
the Marketplace), individuals will be able to report a permanent move up to 60 days in advance 
of the move to qualify for advance availability of the Permanent Move S E P to enroll in or 
change QHPs prior to the move in order to minimize a gap in coverage. The coverage effective 
date of this new coverage will be the first day of the month following the move.  
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